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Re:  FMLA for Placement of Adopted Child 

 

 

 

BACKGROUND 

 

 You have asked for an opinion whether an employee, who has had physical 

custody of a child for approximately seven (7) years, is entitled to exercise FMLA 

leave when the employee adopts the child.  

 

ANALYSIS 

 

 29 U.S.C section 2612 (a)(1)(A) allows an eligible employee to take 12 

weeks of unpaid leave during any 12 month period, “ Because of the placement of 

a son or daughter with the employee for adoption or foster care.” 

 

 The Fifth Circuit Court of Appeals addressed the definition of “placement 

for adoption” in Bocalbos, v. National Western Life Ins. Co., 162 F.3d 379 (5
th
 Cir. 

1998).  In that case, the employee adopted his brother’s children who resided in the 

Philippines. Three years (3) after the adoption became final, the employee applied 

for FMLA to make arrangements to bring the children to the United States. The 

Court declined to interpret “placement for adoption” to include the employee’s 

situation: 

  

“While we recognize the importance of child-

parent bonding and of a parent’s presence in early child 

rearing, we cannot read the Act to extend “placement for 

adoption” to encompass Bocalbos’ situation. The 

children, ages 17 and 12, were not being placed for 

adoption in April 1995, but were being brought to the 

United States to live in Austin, Texas. The Act 

contemplates placement for adoption to include the 

circumstances in which a child is placed in a home before 



the adoption is finalized. There is no indication, however, 

that Congress intended placement to include a situation 

in which the children were actually adopted, left in 

another country for an extended period of time, and then 

retrieved at the convenience of the adoptive parent. 

Congress placed a 12–month limitation on the eligibility 

so that the period of time for employees to request leave 

would not be indefinite or too far removed from the 

actual adoption.”  
 

Id. at 384. 

 

 It appears the purpose of this section is to provide families time to bond with 

children when they are first brought into the home.  It is during this fragile time 

that children need the presence of family to ease the emotionally difficult time of 

adapting to a new family and unfamiliar surroundings. 

 

 The U.S. Department of Labor issued Opinion FMLA2005-1-A on August 

26, 2005 addressing a similar issue.  The department was asked whether an 

employee who has a child placed in the home for foster care, and then years later 

adopts the child, is entitled to FMLA leave. 
 

  “The regulations also discuss the timing of when 

an employee may use FMLA leave for purposes of 

adoption or foster care placements. Regulation 

825.200(a) provides that an eligible employee’s FMLA 

leave entitlement is limited to a total of 12 workweeks of 

leave during any 12-month period for, among other 

purposes, the “placement with the employee of a son or 

daughter for adoption or foster care, and to care for the 

newly placed child” (emphasis added). The regulation is 

based on the Act’s legislative history, which similarly 

emphasizes that the leave is available to care for a “child 

newly placed with the employee for adoption or foster 

care.” Senate Report No. 103-3, p.24. The statutory focus 

on the date of placement and the legislative history 

indicate that only the initial date of placement with a 

family triggers the right to leave.” 

Id. 

 



 While the Ninth Circuit Court of Appeals has not addressed this issue, it is 

likely they would come to the same conclusion as the Fifth Circuit and the 

Department of Labor.  It appears the date the child first enters the home triggers 

the FMLA entitlements. 


